Nyheter

RSS

Utomhussäsong igen

30 Apr 2024

Nu är tävlingssäsongen i full gång och likaså utomhussäsongen. Sista inomhustävlingen gick på Strömsholm med första omgången av elitallsvenskan. Greta fick förtroendet och hon hoppade fint och felfritt i både grund och omhoppning. Mina lagkamrater bjöd också på felfria rundor vilket ledde till seger för Jump Club. Kul med en bra start! Övriga hästar hoppade också fint; Hero och Helix var båda felfria i 120, Kurre var felfri och 5e placerade i 130 och gjorde sen även en fin runda i 140. Valerie hoppade felfritt i 140, dock utanför prislistan denna gång. 

Hero och Helix fick inviga utomhussäsongen hos Schultz och hoppade bra, Hero var felfri och Helix hade en bom ner. De andra tre, Greta, Valerie och Kurre har hoppat på Sundbyholm med felfria runor i 130. Valerie gick 7-star i helgen (140-touren) och kändes fin. Det blev ett ner i kvalet och även ett ner i finalen på en teknisk bana. Nya tag till helgen!

I övrigt jobbar vi på med treåringarna. Alma och Miss Kane är tillbaka i stallet för vidareutbildning i ett antal veckor framöver. Snart ska även Titti, Kelly, Bonnie och Benefits Dream göra sitt unghästtest, håll tummarna för dem! Vi skulle även ha visat Kate men hon fixade en sårskada och förlängde semestern istället. Hennes tid kommer!

Snart ska även 4-åringarna få komma ut. Millensky (som jag rider ibland åt hans ägare Daniela) samt min egen Champis (som Evelina ansvarar för) utvecklas fint!

Vi har också en ny 5-åring i stallet. "Stella" är e. Cristallo II - Stakkato och ska vara här för utbildning och tävling framöver. Välkommen!

Magarna växer också på våra två avelsston Gittan och Wamira och nu är det inte långt kvar. Får hålla tummarna för att allt går bra!

Mars

21 Mar 2024

Nu börjar man ana våren och för några veckor sedan gjorde vi årets första tävling. Vi var i Högbo och hästarna hoppade på det stora hela fint. Greta kändes väldigt bra och var felfri och placerad i 130 och sen var vi nära segern i 135, men en liten miss från mig ledde till ett nedslag. Kurre hoppade väldigt fint i 130 med ett ner, dag två blev han lite stressad och då kokar det lätt över för honom så vi fick utgå. Valerie hoppade en fin och felfri 140 och Hero och Helix gjorde varsin felfri runda i 115. 

Inridningshästarna är klara och har alla fått åka hem eller vila, totalt 14 hästar har vi ridit in denna säsong. Utan avsittningar eller incidenter kan tilläggas, så nu kan vi pusta ut för stunden. Snart kommer en del av dem att börja förberedas för test i maj.

Igår besiktigades Action och han har nu flyttat till sitt nya hem i Sigtuna. Vi önskar nya ägarna lycka till och ser fram emot att se honom på tävlingsbanan så småning om!

Action är nu såld!

Vinter och is

11 Feb 2024

Vintern har varit lång och ihärdig och det är is mest över allt. Gillar inte is! Hästarna känns i alla fall fina och det ska bli kul att börja tävla igen, men än så länge har vi väntat lite med det. Vi har tre inridningshästar just nu; Bengan, Gurra och Ophelia. De sköter sig fint! Kelly är också klar nu, hon var väldigt okomplicerad. Nu är det lite paus för henne och de andra tjejerna, men förhoppningen är att visa dem på Strömsholm i maj. 

Inom kort kommer jag börja jobba på SLU igen. Stiftelsen Hästforskning har beviljat finansiering av ett projekt som berör prestation och hälsa hos SWB, så det blir en fortsättning på det jag arbetat med tidigare. Det ska bli ett roligt projekt att jobba med! Projektet kommer pågå under två år och sen kommer jag förhoppningsvis kunna avlägga en doktorsexamen. 

Gott nytt 2024

8 Jan 2024

Det nya året är här och hästarna har fått komma igång igen efter en lite lugnare period. Gänget av inridningshästar som var här i december är alla klara och några nya är på ingång. 2023 var på det stora hela ett bra år. De första tre månaderna la jag mycket tid på att slutföra min licentiatavhandling, men vi hann ändå med att göra några tävlingar. Bland annat var vi i Borås där Kurre gjorde en fin debut i 140. I april blev jag klar med mitt arbete vid SLU och efter det har det varit mest fokus på hästarna. Väldigt glad över Valerie som har fortsatt att utvecklats under året. I höstas blev det ett par placeringar i 145 och även en fin debut i 150. Kurre har också utvecklats fint och hoppat felfria rundor i 140. Dimorete har kommit tillbaka till tävling efter en ganska lång konvalecens och hoppade bl.a. väldigt fint på Elmia i höstas. Femåringarna Hero och Helix debuterade 120 i maj och har också gjort många fina rindor under året. Två hästar har sålts, Hedda och Claire. Glad över att ha hittat bra hem åt dem. Gittan fick ett fint hingstföl i maj e. Monte Bellini. Både Gittan och Wamira betäcktes och båda blev dräktiga, så förhoppningsvis får vi två fina föl i år. 

Nu ser vi fram mot ett spännande 2024!

Kurre!

December

13 Dec 2023

Nu har vi haft snö på marken i ett par veckor vilket jag ändå måste säga är väldigt skönt, hoppas vi får slippa is och lera ett litet tag till. Tävlingshästarna tar det rätt så lugnt just nu och de yngre får vila helt. Istället har vi ett gäng med inridningshästar som vi jobbat med nu under ett antal veckor och förhoppningen är att de blir klara innan jul. Min egen Titti gick snabbt att rida in, så hon har redan  fått jullov. Kate har behövt lite mer tid på sig, men förhoppningsvis är hon snart färdig också. Kelly har vi precis börjat med och än så länge sköter hon sig väldigt bra. 

Vi har också haft två hästar på utbildning här i ett par månader "Grålle" som är en irländare, och så "Plutten" som har ren dressyrstam. Inte så ofta jag rider i dressyrsadel nu för tiden, men roligt med lite omväxling. Vi har också haft ett par duktiga praktikanter här under några veckor som hjälpt till med alla hästar.

Titti är inriden!

Elmia mm

15 Nov 2023

Veckorna går i en väldans fart och den enda större tävlingen för hösten, Elmia (Jönköping horse show), är nu avklarad. Innan dess hann hästarna med att göra några inomhusstarter i Högbo och Lurbo. Alla har hoppat fint och lite extra kul med Valerie som gick rakt in i en 145:a med WR i Högbo och var felfri i grundomgången. I omhoppningen föll en bom men det blev ändå en fin 3:e placering. Greta har fått hoppa 130-klasser och var felfri i Högbo och tog en 3:e plats i Lurbo. Femåringarna Hero och Helix gjorde inomhusdebut i 120 i Lurbo och gjorde fina rundor där. Strax innan Jönköping blev dock Helix dålig, så han missade tyvärr den tävlingen. Han stod länge på klinik utan att veterinärerna kunde ställa någon diagnos trots mängder av prover och undersökningar. Efter en antibiotikakur repade han sig tillslut och kunde komma hem igen. Lite tråkigt att missa Jönköping som var årets mål med honom, men huvudsaken är att han mår bra igen.

Med till Jönköping följde därför Hero, Kurre, Valerie och Greta. Hero gick 5-års kvalen och hoppade så fint! Han var väldigt taggad första dagen och satte en fin 0:a. Andra dagen var han lite mattare men hoppade ändå väldigt fina språng. Det blev två små nedslag, så det blev tyvärr ingen final för oss. Men jag är ändå väldigt nöjd med honom, han har knappt rivit en bom på hela året och går in med stort självförtroende på en lite större arena som Elmia ändå är. Ser fram emot fortsättningen med honom under nästa år, nu väntar lite vila. Kurre hoppade också fint, han var felfri första dagen i en 135-klass. Andra dagen gick han 135-kvalet och kändes väldigt fin på framhoppningen. Kanske var han lite för avspänd, då några bommar föll. Greta hoppade superfint under hela veckan! Flerfri i 135, sen felfri och placerad i ATG-kvalet. I finalen var hon återigen felfri och vi kom 2:a i vårt heat, kul! Sen gjorde hon en jättefin omhoppning på kvällen, där vi var felfria men lite för långsamma för att ta en framskjuten placering. Så roligt att ha henne tillbaka efter hennes längre skadeuppehåll. Valerie gjorde bara två starter under veckan och kändes inte i form, flera bommar föll i 145-klassen. När vi kom hem fick hon en genomgång av kiropraktorn och hon hade fått en liten sträckning på insidan av låret på vänster bak, vilket förklarade varför hon hoppat lite snett och platt. Skönt att snabbt kunna åtgärda.

Helgen efter Elmia åkte vi till Högbo igen med Greta och Kurre och hoppade en 140-klass. Det var Gretas första på väldigt länge, vi fick ett litet förargligt nedslag på första hindret men annars hoppade hon fint som vanligt. Kurre gjorde också en helt okej runda med två ner.

Våra 2-årsston Titti, Kate och Kelly har också varit iväg på utflyckt till Lövstas talangrådgivning och för första gången har de fått åka lastbil. De skötte sig superbra! Efter lite lastträning dagarna innan klev de snällt upp på bilen och stod som ljus. Sen hoppade de även fint på löshoppningen och alla fick fina omdömen av Jens, med lite extra lovord till Kate. Planen är att de ska visas på unghästtest till våren sen. 

Sundbyholms GP

28 Sep 2023

I helgen har vi gjort årets sista utomhustävling, på Sundbyholm i vanlig ordning. Helgen började inte så bra då ett missförtånd med Greta i ATG-kvalet ledde till en ordentlig krasch. Det gick trots allt bra och allt är ok med Greta. Kurre gjorde en fin runda strax därefter, dock med en bom ner i omhoppningen så vi kvalade inte till finalen denna gång. På fredagen gick han en 140-klass och kändes väldigt fin, det blev felfritt och en placering. Valerie gick en 145-klass och hoppade också bra, dock två bommar ner i omhoppningen. På söndag var det dags för 150, den avslutande Grand prixen. Debut för både Valerie och mig. Valerie hoppade otroligt fint! Hon la i en extra växel och verkligen ansträngde sig, framför allt i trekombinationen som annars är lite av hennes svaghet. Det blev ett nedslag på 8an, där jag tryckte på lite för mycket fram. Eftersom ingen var felfri blev det omhoppning för 4 -felarna. Valerie hoppade jättefint igen och var felfri, dock var vi lite för långsamma och hamnade precis utanför placering. Väldigt nöjd med henne ändå! Lite extra kul att hoppa 150 med en egen uppfödning som man varit med från början. 

I tisdags startade vi upp inomhussäsongen på Strömsholm, nu med femåringarna Hero och Helix. De hoppade fint. Planen är att de ska tävla på Elmia vecka 44, så vi fortsätter att jobba på för att förbereda dem för det.

Förra veckan besiktigades Claire och flyttade till sitt nya hem i Vallentuna. Hon har varit en rolig häst att jobba med och kommer vara saknad. Vi önskar nya ägaren lycka till i fortsättningen!

 

Claire är nu såld!

Sundbyholm, Norrköping mm

11 Sep 2023

Nu har vi kommit igång ordentligt igen efter en liten sommarpaus. I augusti tävlade vi på Sundbyholm två helger och sedan har vi även varit på Rekasta och hos Schultz. Hästarna har hoppat bra, Valerie var bl.a. 3:a i 140 första veckan och sen även felfri och placerad i 140 veckan därpå på Sundbyholm. Kurre hoppade felfritt i både 135 och 140 på Sundbyholm och Greta har gjort tre starter i 130 och varit felfri i samtliga. Hero och Helix har startat några 120 med felfria rundor och båda är nu färdigkvalade till Elmia senare i höst, kul! Action har också gjort ett par starter i 120 med felfria rundor. Förra helgen var vi i Norrköping med Kurre och Valerie. Kurre var lite uppvarvad i början av helgen men gjorde ändå en fin 140 med en bom ner. Sista dagen var han mer avspänd och hoppade riktigt fint, det blev felfritt och en placering i 135. Valerie startade två 145-klasser. Hade en bra känsla första dagen men två bommar trillade tyvärr. På söndagen kändes hon jättefin och vi var nära att sätte en nolla, men ett litet nedslag gjorde att vi missade segern. Det blev ändå en fin 4e plats, Valeries första placering i svår klass. 

Vi har några nya inridningshästar i stallet som vi börjat jobba med, välkommen Bonnie, Arraton och Gösta. Även 4-åriga Paisley är tillbaka i stallet sedan en tid tillbaka. I veckan har vi vinkat av fina Eevee, som nu är såld och har flyttat till sitt nya hem i Norrland.

Våra ungston på betet har fått komma in igen och senare i höst ska vi börja med dem också, det är tre ston som blir 2,5 år nu. Vi kör nu igång med både löshoppning, öppen bana och hoppträningar igen, välkommen att anmäla!

Eevee är nu såld.

Sommar

21 Jul 2023

Nu var det länge sen sist, men det har å andra sidan inte hänt alltför mycket här. I slutet på maj drog jag på mig en muskelskada som har varit lite segdragen. Jag har kunnat rida men inte varit tillräckligt bra för att hoppa och tävla, så hästarna fick ett lite tidigare break än planerat. Men nu är vi igång igen och i helgen gjorde vi den första tävlingen på flera veckor. Valerie hoppade fint och blev 3a i 130, Kurre hoppade också bra i samma klass med ett ner och Action var felfri i 120. Nu väntar Sundbyholm om några veckor.

Fina Cavazza Tau gjorde sitt unghästtest sista helgen i maj och skötte sig bra. Hon blev tyvärr lite skrämd av folket på läktaren när vi kom in i ridhuset och höll sen emot en del både i galoppen och i hoppningen. Synd, när vi vet att hon kan så mycket mer. Poängen blev modesta 7-7 i hoppning. Hon gjorde ett fint ridprov med Sabina i sadeln och fick sen åka hem för ett långt sommarlov. De andra treåringarna har också fått semester, Cointreau är färdiginriden och även Gurra hann med att bli insutten innan vilan.

I övrigt så har det varit några relativt lugna veckor, med tvätt av stall, målning och annat fix. Ett antal vändor till seminstationen blir det också. Gittan är nu konstaterat dräktig med Emerald van´t Ruytershof. Väldigt glad över att lyckats få dräktigt med honom och nu hoppas vi såklart att resten går bra också. Gittan är verkligen ett superbra avelssto! 

Nu väntar en veckas semester på västkusten och sen är vi redo att komma igång igen. Från 1 augusti kan jag ta emot fler hästar på utbildning, hör gärna av dig om du är intresserad! Vi är också väldigt glada att kunna välkomna vår nya hästskötare Evelina till oss. Evelina är utbildad unghästutbildare vid Flyinge och har mångårig erfarenhet som tävlingsgroom och unghästutbildare. 

Gittans fina hingstföl e. Monte Bellini

Maj

23 May 2023

Den 12 maj fölade Gittan, exakt samma dag som förra året. Allt gick bra och vi kunde välkomna en liten hingst e. Monte Bellini - Indoctro. Han är full av energi och ser väldigt fin ut.

Femåringarna Hero och Helix har debuterat 120 på Rekasta och gjorde det väldigt fint. Hero var felfri och Helix hade en liten tå på sista hindret. I helgen har vi varit och tävlat på Schultz och hästarna har hoppat bra. Hero hoppade strålande och var felfri i 110 och satte sen ytterligare en nolla i 120. Helix hoppade också fint med en felfri i 110 och en bom ner i 120. Han har en stor galopp och  behöver fortfarande lite arbete innan han är stark nog att komma ihop sig i kroppen. Valerie gjorde en fin runda i 140 men fick ett litet förargligt pet ut ur kombinationen. Kurre har hoppat väldigt fint i helgen, riktigt sansad för omväxlings skull. Felfri i 130 och sedan gick han felfritt även i 140. Hans andra utomhusstart på höjden, så väldigt kul att han gör det så enkelt. Greta har fått komma igång lite lätt och hoppat ett par rundor i 120 felfritt.

Vi har ett par nya treåringar i stallet också sedan några veckor tillbaka. Great Expectation (e. Crown Z) och Cointreau (e. Suarez) som båda är här för inridning. Välkomna!

 

Seminarium och utomhussäsong

24 Apr 2023

Den 14 april hade jag mitt licentiatseminarium på SLU och försvarade min avhandling med titeln "Breeding of Swedish Warmblood horses towards specialization in show jumping and dressage". Det var mycket folk på plats, kul! Nu är två år på SLU till ända och jag har en lic-examen, så nu blir det lite mer fokus på hästarna och verksamheten här hemma ett tag framöver.

Alla hästar har nu fått komma igång med utomhussäsongen och vi har tävlat hos Schultz och på Sundbyholm. Vintern försvann snabbt och det har varit riktigt fint tävlingsväder. Valerie hoppade en 130 och var felfri och placerad, sen har hon gjort tre starter i 145. Överlag bra rundor, hos Schultz blev det ett stopp på vattengraven så vi fick åka hem och träna på det, men på Sundbyholm gick det bättre med det iaf. Kurre har varit extremt uppvarvad som han ofta blir när det blir utomhussäsong, får hoppas att han lugnar sig något snart, hoppningen är annars bra. Action har hoppat två felfria 120 och debuterade 125 med ett ner på en ganska svår bana. Hero och Helix har hoppat två 110 med fina rundor, Hero felfri och Helix ett ner i båda. 

Vi har fått några nya hästar i stallet också. Cavazza 3 år e. Casanova ska visas på unghästtest senare i maj. Eevee är ett 4-årigt sto e. Cayenne de Clarence som ska utbildas under en period och sen är vår nygamla bekanskap Cashmir (5 år e. Kannatol) tillbaka i stallet. 

Nu är det inte så långt kvar tills Gittan ska föla, hon börjar bli väldigt rund nu. Får hoppas att allt går bra. Sen är det snart dags att välja hingstar inför årets betäckningssäsong, inte helt lätt! 

 

Strömsholm & Södertälje

2 Apr 2023

Vi har hunnit med några tävlingar de senaste helgerna. 5-åringarna Hero och Helix fick göra säsongspremiär i Hamre och båda hoppade fint och felfritt. Lite spända, men inte så konstigt när de inte varit iväg sen i september. Helgen därpå fick de debutera 110 på Strömsholm vilket de gjorde bra och lite mer avspänt. Helix var felfri och Hero hade ett pet. Nu har de fått en liten paus innan det blir dags för utomhussäsong. Även Action, Kurre och Valerie tävlad på Strömsholm med bra rundor. Kurre var lite spänd första dagen med hoppade fint i sin andra 140 på söndagen, två bommar ner men på det stora hela gör han det enkelt. Valerie kändes fin och hoppade felfritt och kom 3a i 140-klassen.

Denna helg var det dags för första omgången av elitallsvenskan i Södertälje. Valerie hoppade felfritt både i grundomgången och i omhoppningen och efter fina insatser från övriga lagryttare slutade Jump Club som segrare. Kul med en bra start för laget! 

Detta var sista inomhustävlingen så nu hoppas vi att det snart blir lite vår !

Hedda såld

7 Mar 2023

Förra veckan vinkade vi av vår fina Hedda, som ny flyttat till sitt nya hem i Västerås.

Vi önskar lycka till i fortsättningen med henne!

  •  

Borås

13 Feb 2023

Nu är tävlingssäsongen igång igen och vi har hunnit med två tävlingar så här långt med Valerie och Kurre. De fick starta upp på Strömsholm för ett par veckor sedan och Valerie hoppade väldigt fint i 140 med ett litet nedslag i omhoppningen. Kurre var lite spänd som han ofta är när han inte varit ute på ett tag och hade ett ner i 130. Denna helgen var vi i Borås och red ATG riders league. Båda hästarna gick kvalet där Valerie var placerad och kvalade in till lördagens final. Även Kurre hoppade fint med ett ner i omhoppningen. På fredagen debuterade han 140 och gjorde det väldigt bra, två ner på rutinkontot men kändes ändå enkelt för honom. På lördagen gick han en 130 och var felfri. Valerie hoppade fint i ATG finalen men vi fick tyvärr en bom i insprånget till kombinationen, så ingen omhoppning denna gång.

Stallets yngre hästar jobbar på här hemma och ska få komma ut på tävling om några veckor. Greta har varit på återbesök och allt såg fint ut, så nu är hon på gång igen och ska förhoppningsvis börja tävla till utomhussäsongen, vi skyndar långsamt. 

Just nu är jag på sluttampen med mitt licentiatprojekt vid SLU och kommer att hålla mitt seminarium i april. Efter det kommer jag att ha möjlighet att ta emot hästar och ha träningar i lite större utstäckning igen, välkommen att höra av dig vid intresse!

Gott nytt 2023!

3 Jan 2023

Det nya året är här och det är dags att summera 2022. Det har varit ett intensivit men bra år! Jag har under hela året arbetat med mitt licentiatprojekt vid SLU och därför inte haft så mycket verksamhet igång här hemma. Trots det har vi hunnit med fem inridningshästar och jag har även haft några andra hästar här för träning/tävling under året. Jag har förstås också haft en del elever som varit här och veckotränat. Det är så roligt att följa både hästar och elevers utveckling, tack för förtroendet!

Mina egna hästar har gjort många fina prestationer under året. Extra kul med Valerie som kom igång och började tävla igen i februari efter ett längre uppehåll pga en segdragen sårskada. Hon har radat upp felfria rundor och placeringar; bla seger i 130, seger i 135, två 2a placeringar i 140 och två segrar i 140. Under hösten debuterade hon 145 och har hittills levererat två felfria rundor på höjden. Greta gjorde också många fina resultat under våren, bl.a. seger i 140 och en 3e plats i ATG finalen i Kungsbacka. Under hösten har hon tyvärr haft lite skadebekymmer, men jag hoppas att hon ska vara tillbaka igen till våren. Kurre har också utvecklats fint under året och har tävlat stabilt på 135 höjd under hösten. Femåringarna Hedda och Action har båda debuterat 120 och gjort flera felfria rundor, Hedda hann även med att debutera 125 felfritt. Fyraåringarna Hero och Helix har kommit ut på tävlingsbanan och gjort fina rundor på 1 m höjd. Under sluttampen på året har vi också ridit in 2,5-åringarna Claire och Champis.

I maj och juni fick vi tillökning i stallet när Gittan och Wamira fölade. Wivvi och Walle som de kallas är båda e. Warrant. Gittan betäckte vi om med Monte Bellini och hon är konstaterat dräktig. Även Wamira betäckte vi om men hon resorberade senare tyvärr. Under året har Canvas Lane och Bon Attitude bytt ägare, är glad att jag hittade bra hem till dem.

Ser fram emot det nya året med spännande projekt och tävlingar! Stort tack till hästägare och alla i teamet som bidrar i stort och smått!

God fortsättning!

Valerie!

Foto: Malin Photo

← Äldre inlägg